RECEPT ZA MARCIPAN MASU: Osnovni recept za slatko testo od badema koji možete iskoristiti za bezbroj kolača

Novosti online

08. 05. 2024. u 13:00

Mekani marcipan neodoljivog mirisa i ukusa je glatka masa koja se koristi za pravljenje kolača, torti, medenjaka, bombonica i drugih poslastica i veoma se lako oblikuje.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 100 g sirovih badema
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 g šećera
  • 50 ml vode
  • aroma badema po ukusu

Priprema:

Prelijte badem vrelom vodom i ostavite da odstoji 15 minuta. Potom mu uklonite kožicu, pa ga prebrišite ubrusima i ostavite preko noći. Potrebno je da sutradan bude potpuno suv.
Pomešajte 50 g šećera i 50 ml vode kako biste napravili gušći šećerni rastvor, pa stavite ovu mešavinu da proključa, neka kuva jedan minut i zatim sklonite da se hladi.
Nakon toga, sameljite badem što sitnije, pa ga pomešajte sa šećerom u prahu. To dobro promešajte, pa stavite u blender, aparat za mlevenje kafe i sl. Potrebno je da dobijete vrlo fin prah.
Ovaj prah sipajte u činiju, prelijte aromom badema, pa sipajte malo-pomalo šećernog rastvora dok mesite rukom. Ako primećujete da se raspada, dodajte još malo rastvora, a ako se lepi i premekano je, dodajte slobodno malo šećera u prahu.
Prekrijte providnom folijom i stavite u frižider ili odmah pravite kolače od marcipana.

Pogledajte više