VASKRŠNJI GRČKI HLEB CUREKI: Testo je slatko, mekano i razvlači se, ješćete ga sa slašću
Ukoliko želite da obogatite vaskršnju trpezu, predlažemo da ove godine napravite cureki - slatki grčki uskršnji hleb. Izgleda kao velika pletenica, a testo je slatko, vazdušasto i razvači se. Predlažemo da ga ispečete ujutru i da ga jedete dok je još topao.
Sastojci:
Prva smesa:
- 150 g tvrdog brašna
- 120ml vode (sobna temperatura)
- 25gr kvasca
Druga smesa:
- 200ml mleka
- 100g putera
- Kora od jedne narandže
- 300g šećera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 4 jaja
- prstohvat soli
Treća smesa:
- 850g brašna
- 100g rastopljenog maslaca
Premaz:
- 1 žumance razblaženo sa jednom kašikom vode
- Listići badema
Priprema:
Pomešajte u činiji sve sastojke za prvu smesu. Umesite rukom testo, pokrite krpom i neka odstoji oko 15 minuta. Za pripremu druge smese u šerpu sipajte šećer, mleko, maslac iseckan na komadiće, izrendanu koru narandže, ekstrakt vanile. Kuvajte na blagoj vatri i neprestano mešajte dok se maslac ne rastopi i svi sastojci potpuno ne sjedine. Smesa ne sme da proključa, pa čim se jako zagreje, sklonite je i ostavite da se ohladi oko 10 minuta. Dodajte jaja i so, pa opet umeštajte sve zajedno. Dodajte prvu smesu u kojoj se nalazi kvasac. Mutite sve zajedno lagano mikserom.
Treću smesu pripremite tako što ćete pomešati maslac i brašno, pa ostavite da naraste. Kada testo postane kao guma, onda je spremno.
Podelite testo na dva dela, a zatim svaki deo ponovo radvojite na pola kako biste dobili četiri jednaka dela. Oblikujte svaki u lopte veličine oko 50cm. Spojite četiri kraja na jednoj strani tako da krenete da pletete pletenicu. Najbolje je da svakoj traci date broj 1-2-3-4. Preklopite traku 4 preko trake 2. Traku 1 preko trake 3. Traku 2 preko trake 3. Ponovite ovaj postupak onoliko puta koliko je potrebno da stvorite lepu pletenicu. Pažljivo prebacite u posudu za pečenje obloženu pek-papirom i sledite potpuno isti postupak za drugi cureki. Zagrejte rernu na 150 stepeni. Obe vekne prekrijte krpom i ostavite da se podignu oko 30 minuta. Četkicom premažite curekije smesom od žumanceta i vode. Pospite listićima badema. Pecite 50-60 minuta.
(sensa/mondo)