SLANI ROLAT OD TIKVICA, BEZ BRAŠNA: Jelo za sve prilike, idealno za one koji reaguju na gluten
OVAJ slani rolat se sprema bez brašna, pogodan je i za one koji su netolerantni na gluten, a dobar je i za dijete jer ima manje ugljenih hidrata.
Generalno, svako ko voli povrće, obožavaće i ovo jelo.
Sastojci:
- 2 tikvice srednje veličine (sitno iseckane ili izrendane)
- 4 jajeta
- 2 čena belog luka (izgnječen)
- ¼ šolje narendanog parmezana
- ¼ šolje narendanog kačkavalja
- 2 kašike sveže seckane mirođije
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- 250 g krem-sira
- 250 g šunke (ili nekog drugo delikatesnog mesa po izboru)
Priprema:
Uključite rernu i zagrejte je na 200 stepeni.
Pripremite i obložite pleh sa papirom za pečenje.
Operite tikvice i sitno iseckajte ili izrendajte u činiju, potom stavite u peškir ili
krpu i pokušajte da iscedite što više vode iz njih. Potom ih vratite u činiju.
Razbijte jaja i dodajte ih u tikvice. Dospite beli luk, parmezan, kačkavalj, mirođiju, so i biber i sve dobro promešajte.
Prespite smesu iz posude u pleh i spatulom formirajte pravougaonik.
Pecite koru na 200 stepeni oko 15 do 20 minuta. Kada je pečena, izvadite je iz rerne i ohladite najmanje 10-15 minuta.
Kada se ohladi, koru pažljivo premažite sa krem sirom i poređajte kriške šunke.
Zarolajte koru u rolat uz pomoć pek-papira i stavite ga u frižider da se ohladi oko pola sata.
Rolat opciono možete da dekorišete sa kiselom pavlakom i dodatnim narendanim parmezanom.
(Ona)