KAKO DA SKUVATE SAVRŠEN PIRINAČ: Da nikada ne bude lepljiv ni gnjecav, u tri koraka možete da napravite idealan pirinač

Novosti online

05. 05. 2024. u 09:00

Male tajne velikih kuvara. U pripremi pirinča uvek postoje nedoumice koliko treba da se kuva, na kojoj temperaturi i u kojoj količini vode.

Foto: Shutterstock

1. korak

Isperite pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi. Takođe, voda u koju ćete spustiti pirinač pre nego što posudu za kuvanje stavite na ringlu mora da bude hladna.

2. korak

Postoji mnogo načina pripreme pirinča, ali je najlakši apsorbujući metod: pirinač se kuva u količini vode koja je potrebna da, u trenutku kada je pirinač gotov, sva voda već ispari.

Imajte na umu da veća količina vode daje sočniji i lepljiviji, a manje vode rezultira tvrđim pirinčem. Na jednu šolju pirinča možete da sipate šolju i po vode i malo ulja.

Nakon otprilike 12 minuta kuvanja, tečnost će ispariti i pirinač će biti al dente gotov.

3. korak

Odložite pirinač sa šporeta i ne sklanjajte poklopac. Sačekajte dvadeset minuta. Ovaj metod omogućava pari da se ravnomerno rasporedi, što  rezultira kompaktnijom teksturom, a pirinač na dnu šerpe će biti podjednako vazdušast kao i onaj na vrhu.

(ona)

Pogledajte više