DŽEM OD SLANINE: Pravi delikates koji se lako pravi

Новости онлине 22. 04. 2024. u 11:00

Danas ne govorimo o slatkim džemovima, već o nečem što se savršeno uklapa u priču o posluženju koje uključuje hrskavi hleb, sir i orašaste plodove.

Foto: Shutterstock

Reč je od džemu od slanine, a ovaj neobični specijalitet može da se koristi u najraznovrsnijim obrocima i sigurno će biti zvezda svake trepeze.

Sastojci:

  • 450 g slanine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • pola šolje smeđeg šećera
  • pola šolje jabukovog sirćeta
  • pola šolje vode
  • so, biber

Priprema:

Slaninu sitno naseckajte, pa je propržite u tiganju dok se masnoća ne istopi, a ivice postanu hrskave. Kada je gotova prebacite je na tanjir obložen ubrusom da se ocedi. Dve kašike masti koja je ostala u tiganju sačuvajte za kasnije, a ostatak prospite. Vratite tiganj na ringlu, pa u njemu propržite sitno naseckan luk da se zastakli. Dodajte sitno naseckan beli luk, pa pržite još minut. Dodajte začine po ukusu. U posebnu činiju sjedinite šećer, jabukovo sirće i vodu. Prelijte preko luka, ubacite slaninu pa sve kuvajte uz često mešanje dok sva tečnost ne ispari, a vi dobijete sirupastu lepljivu strukturu u tiganju. Kada se prohladi prebacite ga u staklenu teglu i držite u frižideru.

(Stvarukusa/mondo)

Pogledajte više