UŽIVANJE ZA SVA ČULA: Zlatiborski okrug se diči čuvenom komplet-lepinjom, a evo kako da je napravite

Novosti online

14. 04. 2024. u 09:00

RECEPT za zlatiborsku komplet lepinju je veoma jednostavan, a sigurno ćete sve oduševiti.

Foto: Shutterstock

 Recept koji smo vam pripremili je za jednu osobu, tačnije jednu lepinju.

Sastojci:

  • lepinja (jedan komad po osobi)
  • 50 g kajmaka
  • 1 jaje
  • pretop

Priprema:

Lepinju isecite horizontalno, tako da dobijete gornji deo koji izgleda poput poklopca.

U dno lepinje stavite kajmak i jaje i pomešajte ih u samoj lepinji.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i u zagrejanu rernu ubacite samo punjeno dno lepinje, bez poklopca. Pecite je nekoliko minuta, tačnije, dok se jaje ne zapeče.

Zatim izvadite lepinju iz rerne i prelijte jaje i kajmak pretopom. Pretop možete nabaviti u svakoj pečenjari, jer je to mast koja ostaje, tačnije sliva se, nakon pečenja svinje.

Kada prelijete po želji, preklopite lepinju i blago pritisnite da i poklopac malo upije pretopa.

Tako zaklopljenu je vratite u rernu da se dopeče ili dogreje do dva minuta.

Ukoliko želite, možete preko jaja i kajmaka dodati i sušene pršute, koja će dodati do vašoj lepinji.

(Ona)

Pogledajte više