UKUSNE I JEDNOSTAVNE: Posne falafel kuglice, zdravo istočnjačko jelo

Tatjana Marković 26. 03. 2024. u 09:30

Posni falafel je ukusno istočnjačko jelo i pravi se sa različitim povrćem.

Foto: Free Images Pixabay

 Prži se u dubokom ulju, pa je pogodan za post na ulju.

Sastojci:

850 g leblebija, ocedite i isprate
1 crveni luk, iseckan
10 g svežeg peršuna
4 čena belog luka
1 kašika limunovog soka
2 kašičice kima
1 kašičica soli, plus još po ukusu
1 kašičica crnog bibera
½ kašičice pahuljica crvene paprike
115 g prezle
ulje, za prženje

Foto: Free Images Pixabay

Recept za posni falafel

Korak 1: Napravite kuglice

Za posni falafel u činiju procesora za hranu od 2 litre dodajte leblebije, luk, peršun, beli luk, limunov sok i začine. Meljite sastojke dok se ne sjedine i ne formiraju mokru smesu. Pazite da ne preterate. Prebacite mešavinu leblebija u veliku posudu i dodajte prezle, mešajući dok se ne sjedine. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru 1-2 sata ili preko noći. Ohlađenu mešavinu falafela iz frižidera oblikujte u loptice. Trebalo bi da dobijete oko 12 kuglica.

Korak 2: Pržite kuglice

U dubokom tiganju zagrejte ulje. Pržite kuglice falafela u serijama, po 3 minuta, okrećući ih. Kada postanu zlatno smeđe i hrskave, prebacite ih na tanjir obložen papirom za pečenje i pospite solju.

Pogledajte više