FENOMENALNI DESERT BOGATOG UKUSA KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI, A VANILA DAJE POSEBAN ŠMEK: Austrijska štrudla sa jabukama

Emina Grčić 21. 03. 2024. u 15:00

SPECIFIČNA je po tome što se jabuke seku na kockice, dok sok od vanile daje draž celom desertu.

Foto Shutterstock

Sastojci:

 Za testo: 

* 300 g brašna
* 1 jaje + žumance
* 2 kašike ulja
* 125 ml mlake vode
* so

 Za fil: 

* 2 kg jabuka
* 1 limun
* 50 g putera za prezle
* 150 g prezli
* 150 g putera
* 150 g šećera
* 200 g suvog grožđa
* 200 g seckanih oraha
* dve kašičice cimeta
* šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, žumance, ulje, jaje, vodu i so, pa sjedinite viljuškom i zamesite testo.

Nekoliko minuta lupajte testo o sto, pa ga podelite na dva dela. Svaki deo premažite uljem pa pokrijte krpom i ostavite oko sat i po vremena.

Za to vreme propržite prezle na puteru. Operite, očistite jabuke od semenki pa ih sa korom secite na kockice. Prelijte ih sokom i rendanom limunovom koricom. Dodajte suvo grožđe, orahe, šećer, cimet. Sjedinite sve u fil.

Na radnoj površini razvucite testo oklagijom u tanku koru, pa ručno razvlačite krajeve, da kora bude što tanja. Premažite koru otopljenim puterom, pa pospite prezlama. Nanesite fil od jabuka na trećinu kore. Urolajte tanku i široku štrudlu.

U pleh obložen papirom za pečenje prebacite štrudle pa ih premažite otopljenim puterom i umućenim žumancem. Pecite štrudle sa jabukama pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Pečenu štrudlu pospite šećerom u prahu, secite i služite.

Prijatno!

(Trpeza)

Pogledajte više