BAKLAVA BEZ KORA SE PRAVI BRZO I LAKO: Ukus će vas potpuno raspametiti

Novosti online 01. 03. 2024. u 07:00

ŠEĆER, ulje, brašno, mleko, pšenični griz i mlevene orahe meriti čašom od 2 dl.

Foto Shutterstock

Sastojci:

 Za smesu:  

* jaja, 4 komada
* šećer, 1 čaša
* ulje, 1 čaša
* brašno, 1 čaša
* orasi, 1 čaša
* pšenični griz, 2 čaše
* mleko, 1 čaša
* prašak za pecivo, 1 kesica

 Za sirup: 

* šećer, 250 g
* voda, 400 ml
* vanilin šećer, 1 kesica
* limun, 3 koluta

 Za posipanje: 

* orasi, po potrebi

Priprema:

 Za smesu: 

Mikserom umutiti jaja i šećer. Zatim mikser isključiti, umešati ulje, mleko, mlevene orahe, pšenični griz, brašno pomešano sa praškom za pecivo i izmešati špatulom kako bi se svi sastojci sjedinili. Pleh premazati uljem, posuti brašnom i usuti pripremljenu smesu. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.

 Za sirup: 

U šerpu usuti šećer, dodati vodu, vanilin šećer, kolutove limuna i staviti šerpu na vatru. Kuvati 5 minuta od mometa ključanja. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.

Pečenu koru izvaditi iz rerne. Mlakim sirupom preliti vrelu koru. Ostaviti da se ohladi i da kora lepo upije sirup. Posuti mlevenim orasima. Seći na kocke, servirati i poslužiti.

(Super recepti/Žena)

Pogledajte više