EVO KAKO NAJJEDNOSTAVNIJE DA NAPRAVITE OVAJ SLATKIŠ KOJI VOLE SVE GENERACIJE: Čudesan spoj medenih kora i kremastog fila
OVA ruska medena poslastica probudiće vam sva čula i nećete moći da je se zasitite. Jako se brzo pravi i vredi svakog truda.
Savršen spoj ukusa meda i maskarpone sira na tankim koricama nateraće vas da se zaljubite u njega na prvi zalogaj.
Sastojci za koru:
* 2 jaja
* 200 g šećera
* 100 g maslaca
* 1 kašičica sode
* 4 pune kašike meda
* 3 kašike mleka
* 1 vanilin šećer
* 600 g brašna
Sastojci za fil:
* 100 g šećera
* 700 ml kisele pavlake
* 400 g maskarpone sira
* 200 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Kore: najpre umutiti belanca čvrsto te im dodati žumanca i šećer. Dodati potom sve sastojke osim maslaca i brašna i sve lepo sjediniti. Prebacite na ringlu i onda dodati maslac u smesu. Mešajte sve vreme dok se maslac ne istopi i stvori se kao pena od kreme. Kada se istopi sklonite 10 minuta sa strane da se ohladi pa dodajte brašno malo po malo. Umesite rukama loptu na pek-papiru.
2. Testo: podeliti na 10 delova i razvucite na pek-papiru male kore. Kada razvučete, obručom od 18-20 cm, napravite oblik kruga, a sve ono što ostane sa strane stavite na papir i pecite zajedno sa korama jer ćete sa tim posipati gotovu tortu. Peče se na prevrnutom plehu na 180° između 5-7 minuta (kada rubovi porumene, gotovo je). Ostavite na ravnoj podlozi da se ohlade.
3. Fil: prvo umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstinu kao šlag pa dodajte ostalo. Sve pomešajte tako da krem bude bez grudvica.
4. Kore slažete u kalupu i premazujete ih filom, a zatim ih ostavite preko noći u frižideru. Sutradan pospete sa onim mrvicama koje ste pekli zajedno sa korama.
Sada vam preostaje samo da uživate u ovom medenom specijalitetu.
Prijatno!
(Stil)