TOPAO ZAGRLJAJ ITALIJANSKOG JELA SAVRŠEN JE ZA HLADNIJE DANE: Kremasta palenta sa šampinjonima i sirom
KREMASTA palenta sa šampinjonima i sirom je sočan, topli obrok koji ćete brzo da napravite.
Kremasta palenta je bogata sirom i uz to se pravi sa kuvanim kestenjem.
Sastojci:
* 250 g šampinjona
* 2 kašičice maslinovog ulja
* 1 čen belog luka, narezan
* 1 grančica ruzmarina, iseckani listovi
* 100 g kuvanog kestenja
* 100 ml punomasnog mleka
* 100 g palente koja se brzo kuva
* 30 g slanog putera
* 25 g parmezana, narendanog
* 100 g tvrdog sira, isečenog na male kockice
Recept za kremastu palentu sa šampinjonima i sirom:
Korak 1:
Zagrejte tiganj
Za kremastu palentu sa šampinjonima i sirom zagrejte veliki tiganj sa poklopcem na jakoj vatri. Dodajte šampinjone i pržite oko 3 minuta, uz malo mešanja, dok ne porumene i ne počnu da puštaju tečnost.
Korak 2:
Dodajte beli luk i kestenje
Smanjite temperaturu na srednju, pa dodajte ulje, beli luk, ruzmarin i kestenje. Kuvajte nekoliko minuta, mešajući, dok ne zamiriše. Dodajte kašiku vode, poklopite i sklonite sa vatre. Ostavite da se hladi 10 minuta.
Korak 3:
Skuvajte palentu
U međuvremenu sipajte mleko u šerpu sa 400 ml vode i prstohvatom soli i stavite da provri. Smanjite vatru na nisku, sipajte palentu uz mešanje, pa kuvajte 5-8 minuta uz stalno mešanje dok se ne zgusne i odvoji od ivica tiganja. Umešajte puter, parmezan i pola sira i začinite. Pospite preostalim sirom. Začinite mešavinu pečuraka, pa je kašikom posipajte preko palente, zajedno sa sokovima koji su ostali u tiganju. Uživajte u kremastoj palenti sa šampinjonima i sirom!
(StvarUkusa)