RECEPT SA BELOG DVORA: Palačinke princeze Jelisavete

Novosti online

05. 02. 2024. u 07:00

KADA je prvi put kročila u odaje Belog dvora, princeza Jelisaveta je tražila samo ovakve palačinke.

Foto Shutterstock

Sastojci:

 ZA TESTO: 

* jaja, 1 kom
* meko brašno, 200 g
* so, prstohvat
* mleko, 300 ml
* mineralna ili obična voda, 150 ml
* ulje, za podmazivanje tiganja

 ZA FIL: 

* kristal-šećer, po želji
* sok od limuna, po ukusu

Priprema:

U sud sipajte brašno, jaje i polovinu mleka, pa razmutite varjačom ili žicom za mućenje.

I bez miksera začas ćete dobiti glatko testo, bez grudvica. Postepeno ulijte ostatak mleka, potom i vode. Nek testo odstoji bar 15 minuta i onda pecite palačinke. Tiganj namažite uljem za svaku palačinku. Kutlačom sipajte testo u tiganj i brzo ga razlijte.

Pecite palačinku s jedne strane dok ivice ne počnu da se odvajaju, a onda odmah okrenite i s druge strane pecite 10 sekundi. Testo možete da napravite i s drugačijim odnosom mleka i vode, ali neka to zajedno bude 450 ml tečnosti. Gotove palačinke pospite kristal-šećerom, nakapajte sok od limuna, brzo urolajte i odmah poslužite.👌

(Super recepti/Žena)

Pogledajte više