DA SUTRA BUDU NA TRPEZI: Vasilice sa medom - Slatko pecivo koje se tradicionalno pravi za Mali Božić

Jovana Vasić 13. 01. 2025. u 07:00

Vasilice su slatko pecivo koji se kod nas služi na Mali Božić.

Foto: Shutterstock

Mesi se mekano testo, a kada se vasilice ispeku prelivaju se medom, a mi predlažemo da pospete i šećerom. Vasilice mogu biti i slane i slatke, a mnoge domaćice ih pripremaju kao i božićnu česnicu prema starom receptu za domaći hleb.

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 200 g masti
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 300 ml vode
  • 2 kašičice meda

Priprema:

U mlaku vodu dodajte izmrvljeni kvasac i šećer i promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi sjedinite brašno, so i mast, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite glatko testo. Podelite testo na 8-10 jednakih delova i oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji još 20 minuta.

Uzmite jednu lopticu testa i tanko razvucite, pa isecite trake. Ostale loptice malo spljoštite rukama, kako biste dobili oblike lepinja, pa stavite traku od testa preko. Tepsiju premažite uljem i pospite brašnom, pa ređajte vasilice. Pokrijte i ostavite da narastu još 10 minuta.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta. Poslužite vasilice prelivene medom.

(stvarukusa)

Pogledajte više