PITA SA PIRE KROMPIROM, ŠUNKOM I SIROM: Morate je probati, fantastičnog je ukusa
Za pitu sa pire krompirom, šunkom i sirom poslažite pire krompir u tepsiju sa šunkom između. Izaberite vrstu šunke koju god želite, samo je bitno da je vrlo tanko nasečena.
Sastojci:
- 5 kašika putera, otopljenog
- 1 kg i 400 g krompira
- so po ukusu
- 170 g belogsira
- 150 g kačkavalja, narendanog
- 2 velika jajeta
- 90 ml pavlake za kuvanje
- 450 g šunke, tanko narezane
- 40 g prezla
- 1/2 kašičice bibera
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°. Podmažite tepsiju puterom. U velikom loncu, prelijte krompir vodom i začinite solju. Ostavite da proključa i kuvajte dok ne omekša, 20 do 25 minuta. Ocedite, a zatim ispasirajte da dobijete pire.
U međuvremenu, u srednjoj posudi, pomešajte beli sir i kačkavalj. Odvojite 56 g mešavine sira. Dodajte jaja i pavlaku za kuvanje u preostalu mešavinu sira i promešajte da se sjedini. Dodajte mešavinu jaja i 4 kašike putera u pire krompir i promešajte da se sve sjedini.
U pripremljenu tepsiju stavite polovinu krompira. Pospite mešavinu sira koju ste odvojili preko krompira. Posložite šunku. Preko šunke rasporedite preostalu mešavinu krompira. U maloj posudi pomešajte prezle, biber i preostali kačkavalj i kašiku putera. Pospite u ravnom sloju preko krompira. Pecite dok ne porumeni, 40 do 45 minuta.
(stvarukusa)