POSNA GRČKA PITA SA MASLINAMA: Nema sočnije i ukusnije, a pravi se veoma jednostavno
Recept za eliopitu, neobično grčko predjelo koje se pravi veoma jednostavno, a ukus i izgled obaraju s nogu.
Sastojci:
- 500 g gotovih kora
- maslinovo ulje za premazivanje kora
Za nadev:
- 500 g crnih maslina, dobro opranih da ne budu slane, očišćenih od koštica i krupno iseckanih
- 4 manje glavice crnog luka, sitno iseckanog
- 2 čena sitno seckanog belog luka
- 1/2 veze sitno iseckanog peršuna
- 50 ml maslinovog ulja
Priprema:
Prethodno zagrejati rernu na 170 stepeni. U šerpu dodati 2 kašike maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dinstati luk dok se ne karamelizuje. Dodati beli luk i dinstati još 2 minuta. Kad se ohladi dodati seckane masline i svež peršun. Promešati i ostaviti na stranu. Postaviti jednu koru na radnu površinu, uzdužno i premazati maslinovim uljem. Uhvatiti dva donja ugla i preklopiti koru napola. Lagano premazati uljem. Uhvatiti dva ugla sa desne strane, prebaciti ih na levu i ponovo preklopiti na pola. Lagano premazati uljem, preokrenuti i lagano nauljiti i drugu stranu. Prstima zgužvati koru tehnikom štipanja počevši odozdo pa nagore, otprilike 6 puta. Staviti prepunu kašičicu nadeva sa maslinama na jednu stranu kore. Zatvoriti gornji i donji deo, a zatim uviti u rolnu. Postaviti pitu na veliki pleh, obložen papirom za pečenje sa preklopom nadole, ostavljajući razmak između svake od njih. Peći oko 30 minuta dok ne postanu hrskave i zlatne boje.
(still)