POGAČICE SA ČVARCIMA: Nećete moći da im odolite, a prave se nikad lakše

Jovana Vasić 23. 12. 2024. u 07:00

Pogačice sa čvarcima su ukusno, slano, hrskavo pecivo, koje posebno prija zimi, uz jogurt ili omiljeni topli napitak. Odličan su izbor za doručak, užinu ili večeru.

Foto: Jutjub/Printskrin

Sastojci:

  • brašno 1 kg
  • 4 jajeta
  • so 1 kašika
  • ulje oko 1 dl
  • mleko 0,7 l
  • šećer 1 kašičica
  • kvasac 50 g
  • mlaka voda po potrebi
  • tropa od čvaraka 300 g
  • sitni čvarci 300 g

Priprema:

U mlako mleko dodati šećer i promešati, pa izmrviti kvasac i ostaviti da nadođe.

U prosejano brašno dodati so i izmešati (da so ne dođe u direktan dodir sa kvascem), napraviti udubljenje u brašnu, razbiti jaja, pa sipati ulje i mleko sa nadošlim kvascem. Zamesiti glatko, meko testo, po potrebi dodati mlake vode pri zamesivanju, pokriti krpom i ostaviti da naraste do udvostručenja volumena. Kada je testo naraslo, izručiti ga, bez premesivanja, na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti oklagijom što tanje. Celu površinu testa obilno premazati tropom od čvaraka. Preko tropa obilno posuti sitne čvarke i blago pritisnuti da se čvarci zalepe za trop, kako ne bi spadali pri prenošenju testa. Ukoliko trop ili čvarci nisu slani, posoliti po ukusu. Nadeveno testo iseći na 8 istovetnih delova. Na jedan deo testa stavljati drugi, na drugi treći, ukupno 7 komada, svaki sa premazanom površinom okrenutom nagore.

Poslednji, osmi komad testa pažljivo prevrnuti sa premazanom površinom nadole.

Naslagano testo prekriti krpom i ostaviti da naraste oko 20 minuta. Kada je testo naraslo, rastanjiti ga oklagijom, pazeći da se slojevi ne poremete, a istovremeno vodeći računa da se dobije pravilan oblik testa, kvadratni ili pravougaoni. Oštrim nožem iseći testo na kvadrate željene veličine (8x8 cm). Pogačice slagati u ovlaš podmazan pleh sa vrlo malim razmakom.

Svaku pogačicu odozgo premazati sa malo tropa i gornju površinu malo nareckati nožem.

Prekriti pleh i ostaviti da pogačice narastaju oko 20 minuta. Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 15-20 minuta, zavisno od debljine pogačica, da lepo porumene.

(superrecepti)

Pogledajte više