POSNA PITA SA PEČURKAMA: Brzo se priprema i garantuje savršen ukus
Ako tražite jednostavan i ukusan recept za posni obrok, ova pita sa pečurkama je pravi izbor. Kombinacija hrskavih kora i bogatog nadeva od pečuraka čini je idealnom za ručak, večeru ili posluženje gostima.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 500 g šampinjona ili drugih pečuraka po izboru
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa (po želji)
- 100 ml ulja
- 50 ml gazirane vode
- So, biber, i suvi začin po ukusu
- Kašičica suvog peršuna ili svežeg seckanog peršuna
Priprema:
Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na polovini ulja dok ne postane staklast. Dodajte izrendanu šargarepu (ako koristiš) i dinstajte još nekoliko minuta.
Pečurke očistite, iseckajte na listiće i dodajte u tiganj. Posolite i pobiberite po ukusu, pa dinstajte dok sva tečnost ne ispari. Na kraju dodajte sitno seckan beli luk i peršun, pa skinite sa vatre.
Svaku koru premažite mešavinom preostalog ulja i gazirane vode. Na jedan kraj kore stavite tanki sloj nadeva od pečuraka, pa uvijte u rolnu. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal.
Rolne ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih preostalom mešavinom ulja i vode kako bi bile hrskave.
Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni na 200°S oko 30-35 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
(trpeza)