TURSKE PITICE SA SIROM I ČERI PARADAJZOM: Mekano testo puno ukusnog fila
Turske pitice sa sirom i čeri paradajzom su idealne za užinu ili doručak.
Sastojci:
Za fil:
- 200 g feta sira, izmrvljenog
- 150 g mocarela sira, narendanog
- 20 g peršuna, iseckanog
- 5 komada čeri paradajza
- 1 kašičica kima
Za testo:
- 125 ml mlake vode
- 125 ml mlakog mleka
- 7 g suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 3 kašike jogurta
- 3 kašičice putera sobne temperature
- 1⁄2 kašičice soli
- 400 g višenamenskog brašna
- 1 belance (žumance ostavite za mazanje)
Priprema:
Za ove pite prvo izmrvite feta sir u velikoj činiji i nastavite da dodajete rendanu mocarelu i seckani svež peršun. Isecite čeri paradajz na pola i sitno iseckajte, pa dodajte u činiju sa semenkama crnog kima. Sve dobro izmešajte i ostaviti na stranu.
Napravite testo tako što ćete u velikoj staklenoj posudi da pomešate vodu, mleko i šećer. Zagrejte da bude mlako. U mlaku smesu sipaujte suvi kvasac i ostaviti da odstoji oko 5 minuta. Nemojte mešati kvasac sa smesom, sačekajte dok se ne aktivira.
Kada se kvasac aktivira, dodajte omekšali puter na sobnoj temperaturi, jogurt, so i belance. Dobro promešajte. Zatim postepeno dodajte brašno i mesite testo oko 5 minuta, dok ne postane elastično i glatko.
Pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 45 minuta, ili dok se ne udvostruči. Kada je testo naraslo, podelite ga na kuglice veličine breskve i ostavite ih pokrivene da odmaraju još 20 minuta. Koristeći prste ili dno čaše, poravnajte kuglice testa i napravite udubljenje u sredini. Po želji nožem napravite rezove oko ivica testa.
Udubljenje napunite pripremljenim filom od sira, lagano umutite rezervisano žumance i premažite njime ivice testa. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190°S oko 15-20 minuta. Izvadite pitice iz rerne i lagano premažite strane puterom. Ostavite da odstoje poklopljene oko 5 minuta.
(stvarukusa)