NAJVAZDUŠASTIJE POSNE MEKIKE: Prave se brzo, a niko ne može da im odoli
06. 12. 2024. u 07:00
I kada postite možete spremati ukusno testo, a ove mekike su pravi izbor za doručak ili večeru. Ovaj recept se sprema vrlo jednostavno, a jedino što treba da sačekate jeste da testo nadođe.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 200 g tople vode
- 2 kašike ulja
- 1 kašika šećera
- kašičica soli
- 20 g svežeg kvasca
Priprema:
U polovini tople vode rastvorite kvasac i šećer, dodajte 1 supenu kašiku brašna i promešajte. Ostavite na toplom da nadođe.
U posudi prosejte brašno i dodajte so i ulje. Dodajte nadošao kvasac i promešajte, zamesite meko i glatko testo.
Uvijte testo u streč foliju i ostavite na toplom da nadođe, da se udvostruči 3-4 puta.
Na brašnom posutu radnu površinu stavite testo, nemojte ga mesiti ponovo. Razvijte koru debljine 7-8 cm, isecite nožem na kockice ili pravougaonike i pržite u prethodno ugrejanom ulju, na tihoj vatri.
Gotove mekike poređajte na ubrus da se ocedi višak masti, servirajte tople.
(glossy)
Pogledajte više