NAJVAZDUŠASTIJE POSNE MEKIKE: Prave se brzo, a niko ne može da im odoli

Novosti online

06. 12. 2024. u 07:00

I kada postite možete spremati ukusno testo, a ove mekike su pravi izbor za doručak ili večeru. Ovaj recept se sprema vrlo jednostavno, a jedino što treba da sačekate jeste da testo nadođe.

Foto: Shutterstock

Sastojci:
 

  • 400 g brašna
  • 200 g tople vode
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika šećera
  • kašičica soli
  • 20 g svežeg kvasca

Priprema:

U polovini tople vode rastvorite kvasac i šećer, dodajte 1 supenu kašiku brašna i promešajte. Ostavite na toplom da nadođe.
U posudi prosejte brašno i dodajte so i ulje. Dodajte nadošao kvasac i promešajte, zamesite meko i glatko testo.
Uvijte testo u streč foliju i ostavite na toplom da nadođe, da se udvostruči 3-4 puta.
Na brašnom posutu radnu površinu stavite testo, nemojte ga mesiti ponovo. Razvijte koru debljine 7-8 cm, isecite nožem na kockice ili pravougaonike i pržite u prethodno ugrejanom ulju, na tihoj vatri.
Gotove mekike poređajte na ubrus da se ocedi višak masti, servirajte tople.

(glossy)

Pogledajte više