RECEPT ZA SLANE ŠTAPIĆE: Ako volite pecivo, ovo će definitivno postati vaše omiljeno

Novosti online

04. 12. 2024. u 13:00

Slani štapići su čest izbor kada je doručak u pitanju, a ako ste mislili da su oni komplikovani za pripremu, znajte da ste se prevarili.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g mekog brašna
  • 7 g suvog kvasca
  • 2 čajne kašičice šećera
  • 1 čajna kašičica soli
  • 300 ml mlakog mleka
  • 70 ml ulja
  • 1 čep sirćeta

za slani preliv:

  • 3 čajne kašičice brašna (meko)
  • 1 čajna kašičica soli
  • 2 supene kašike vode

Priprema:


U posudu sipati brašno, suvi kvasac i šećer, pa dodati mleko. Sve pomešati i ostaviti da kvasac malo krene. Potom postepeno dodavati brašno, pa mleko, vodeći računa da testo ne bude tvrdo.

Prekriti posudu krpom ili plastičnom folijom i ostaviti na toplom da nadolazi 20 minuta. Nakon toga dobro premesiti testo na radnoj površini i ostaviti da ponovo naraste oko 1č.

Potom ga premesiti, podeliti na kuglice i ostaviti pod folijom da odmore 15 minuta. Zatim ih razoklagijati ovalno u tanku kiflu, štapić, pa urolati.  Formirane štapiće rasporediti u dva reda u pleh obložen pek-papirom i ostaviti oko 20 minuta da testo odmori pre pečenja. Rernu ugrejati na 200°S. Nadošle štapiće premazati hladnom vodom pa staviti u rernu i peći 15-17 minuta. Kad su gotovi, pospite slanim premazom po želji, ostavite da se prohladi i potom uživajte u njihovom savršenom ukusu.

(glossy)

Pogledajte više