MANASTIRSKA, POSNA PITA NA VODI: Sočna i slasna, za sve prilike

Novosti online

03. 12. 2024. u 12:59

Manastirska pita se sprema na vodi, odnosno na kuvanom paradajz-soku, fantastičnog je ukusa, sočna, puna nadeva i što je najvažnije - bez ijedne kapi ulja.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci:

  • 500 g kore za pitu
  • 2-3 praziluk
  • 2 paprike crvene
  • 2 ljute papričice
  • 500 g šampinjon
  • 300 g pirinča
  • So, biber, origano
  • Kore kvasiti paradajz-sosom

Priprema:

Skuvajte pirinač i ostavite sa strane. Iseckajte šampinjone i luk na kolutiće (beli i zeleni deo).

U tiganj uspite malo kuvanog paradajza, toliko da prekrije dno, potom dodajte luk i dinstajte tako nekoliko minuta. Dodati šampinjone, poklopite i dinstajte dok ne omekšaju i puste vodu. Skinite poklopac, nastavite sa dinstanjem, ali pazite da tečnost ne ispari potpuno.

U povrće dodajte pirinač, so i biber i druge začine po želji i još malo paradajza, koliko je potrebno da prekrije dno. Izmešajte sve sastojke i sklonite sa ringle, da se prohladi.

Dno tepsije za pečenje obložite pek-papirom, stavite jednu koru, premažite je paradajz-sosom, potom drugu koru i opet premažite, a zatim i treću koru premažite i dodajte nadev. Narednu koru opet premažite kuvanim paradajzom, pospite nadevom i tako ponavljajte dok imate kora i nadeva.

Na vrh idu dve kore koje su, svaka, premazane kuvanim paradajz-sokom.

Ubacite pitu u rernu i pecite pola sata. Čime je izvadite iz rerne, još jednom je premažite paradajz-sokom, prohladite i poslužite.

Pogledajte više