PITA OD BORANIJE: Za ovu pitu svako će vam tražiti recept

Novosti online

01. 12. 2024. u 07:00

Skroz neobični, a savršeno ukusni zalogaji.

Foto: Shutterstock

Sastojci: 

Za Kore:

  • brašno 300 g
  • prašak za pecivo 2 kašičice
  • so 1/4 kašičice
  • maslac 200 g
  •  kisela pavlaka 20% mm 200 g
  • 1 jaje
  • neutralna pavlaka 1 kašika

Za Fil:

  • pečurke 500 g
  • crni luk 1 veća glavica
  • boranija 700 g
  • majčina dušica 1 kašičica
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  •  sirni namaz sireto paradajz bosiljak 250 g
  • mleko 100 ml
  • ulje po potrebi

Priprema:

Iseckajte pečurke na listiće i dinstajte ih na ulju dok ne puste vodu, pa ih izvadite na tanjir. Na istoj masnoći propržite luk, dodajte boraniju i dinstajte dok ne omekša. Dodajte so, biber, sirni namaz, mleko i pečurke, promešajte, pa kada sir počne da se topi sklonite sa ringle. Za koru u činiji pomešajte brašno i prašak za pecivo. Hladan maslac isecite na kocke i dodajte ga brašnu. Mesite dok ne dobijete kompaktno testo. Podelite ga na dva dela. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo i stavite ga u okrugli pleh prečnika 24 cm. Sipajte smesu od boranije i pečuraka i prekrijte drugim delom testa koje ste takođe razvukli. Na sredini pite napravite rupu da bi para mogla da izlazi i pecite je na 200 stepeni pola sata ili dok ne dobije lepu braon koricu.

(superrecepti)

Pogledajte više