PITA OD BORANIJE: Za ovu pitu svako će vam tražiti recept
Skroz neobični, a savršeno ukusni zalogaji.
Sastojci:
Za Kore:
- brašno 300 g
- prašak za pecivo 2 kašičice
- so 1/4 kašičice
- maslac 200 g
- kisela pavlaka 20% mm 200 g
- 1 jaje
- neutralna pavlaka 1 kašika
Za Fil:
- pečurke 500 g
- crni luk 1 veća glavica
- boranija 700 g
- majčina dušica 1 kašičica
- so po ukusu
- biber po ukusu
- sirni namaz sireto paradajz bosiljak 250 g
- mleko 100 ml
- ulje po potrebi
Priprema:
Iseckajte pečurke na listiće i dinstajte ih na ulju dok ne puste vodu, pa ih izvadite na tanjir. Na istoj masnoći propržite luk, dodajte boraniju i dinstajte dok ne omekša. Dodajte so, biber, sirni namaz, mleko i pečurke, promešajte, pa kada sir počne da se topi sklonite sa ringle. Za koru u činiji pomešajte brašno i prašak za pecivo. Hladan maslac isecite na kocke i dodajte ga brašnu. Mesite dok ne dobijete kompaktno testo. Podelite ga na dva dela. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo i stavite ga u okrugli pleh prečnika 24 cm. Sipajte smesu od boranije i pečuraka i prekrijte drugim delom testa koje ste takođe razvukli. Na sredini pite napravite rupu da bi para mogla da izlazi i pecite je na 200 stepeni pola sata ili dok ne dobije lepu braon koricu.
(superrecepti)