ČUVENA MAKEDONSKA PASTRMAJLIJA: Specijalitet neodoljivog ukusa

Novosti online

22. 11. 2024. u 18:49

Pastrmajlija je specijalitet kojim se ponosi makedonska kuhinja, a specifičan je za okolinu Štipa. Glavni sastojci ovog jela kojim se diči makedonska kuhinja su testo i meso.

Foto: Printskrin

Sastojci:

  • Brašno 500 g
  • Mlaka voda 250 ml
  • So 1 kašičica
  • Šećer 1 kašičica
  • Suvi kvasac 1 kašičica
  • Ulje 2 kašike
  • Svinjski vrat 300 g
  • Mlevena crvena paprika 1 kašičica
  • So i biber po ukusu
  • Jaje 1 komad

Priprema:

U posudu stavite brašno, so, šećer i suvi kvasac. Dodajte mlaku vodu i ulje, pa zamesite glatko testo. Pokrijte testo krpom i ostavite ga da naraste na toplom mestu oko 1 sat.

Dok testo raste, pripremite meso. Isecite svinjski vrat na sitne komade. U posudu stavite meso, dodajte mlevenu crvenu papriku, so i biber po ukusu. Dobro izmešajte. Kada testo naraste, podelite ga na dva dela. Svaki deo razvucite u ovalni oblik debljine oko 1 cm. Na sredinu svakog ovala stavite pripremljeno meso. Zagrejte rernu na 220°C. Stavite pastrmajlije na pleh obložen papirom za pečenje. Ako želite, možete premazati ivice testa umućenim jajetom za lepšu boju. Pecite pastrmajlije u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta, dok testo ne postane zlatno smeđe, a meso pečeno.

(superrecepti)

Pogledajte više