NAJBOLJI RECEPT ZA PUTER POGAČU: Ne samo da je dekorativna, već i izuzetno izdašna i ukusna

Novosti online

12. 11. 2024. u 11:02

Raspada se koliko je mekana i lisnata, a pravi se očas posla.

FOTO: Youtube/Printskrin/Valetina Mašković

Sastojci:

  • 900 g brašna
  • 100 g brašna za posipanje
  • 1 kašičica šećera
  • 30 g kvasca
  • 1 jaje
  • 1,5 kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • 450 ml vode
  • 1 žumance za premazivanje

Priprema:

U posudu sipajte 900 g brašna. Sa strane odvojte u jednu posudu 450 ml vode, u koju dodajete 1 kašičicu šećera, 30 g kvasca i 2 kašike brašna i dobro promešate, da se kvasac aktivira. Kada kvasac nadođe, sipajte smesu u činiju sa brašnom u koju dodajete  jedno jaje i 50 ml ulja i jednu kašičicu soli. Zamesite testo, treba da bude srednje čvrstine. Zatim ga izvadite iz posude na površinu gde ste posuli brašno i dobro ga izradite da bude glatko. Zatim testo podelite na četiri jednaka dela i jedan koji treba da bude za pola manji od ostala četiri dela. Ostavite testo da odmori, pokrijte ga.

Zatim ga izvadite na površinu gde ste sipali brašno i razvucite testo jednu po jednu jufku da obrazuju krug. Razvučenu koru premažite otopljenim puterom, zatim pokrijte sledećom korom i napravite rolat. Isto uradite i sa sledeće dve kore.

Zatim svaki od rolata isecite na kriške debljine 2 cm i ređajte ih u posudu za pečenje koju ste prethodno obložili pek-papirom i premazali uljem. Ređajte jedan komad na drugi tako da obrazuju niz kao kada domine padnu jedna na drugu. U središnji deo stavite najmanji deo testa koji ste odvojili i premažite pogaču obilno umućenim žumancetom. 

Pospite i seme po želji, čija ili susam. Pokrijte krpom i ostavite da pogača nadođe.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i čim ubacite pogaču smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite 30 minuta.

(still)

Pogledajte više