NAJBOLJI RECEPT ZA PITU SA LUKOM: Super jednostavna, a neverovatno ukusna

Novosti online

04. 11. 2024. u 13:18

Ako više nemate ideja šta da pripremate za doručak ili večeru, donosimo vam jedan sjajan recept.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Brašno 200 g
  • Hladni puter 100 g
  • 1 jaje 
  • Hladna voda 1-2 kašike
  • So prstohvat

Fil:

  • Crni luk 3 velike glavice
  • Maslinovo ulje 2 kašike
  • Pavlaka za kuvanje 200 ml
  • Jaja 3
  • Rendani sir (po izboru) 100 g
  • So i biber po ukusu
  • Muskatni orah po želji

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Dodajte hladan puter i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smesu nalik na mrvice. Dodajte jaje i hladnu vodu, i brzo zamesite testo dok ne postane glatko. Oblikujte testo u kuglu, umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru da odmara najmanje 30 minuta. Zagrejte rernu na 180 °S. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini i stavite ga u kalup za kiš. Izbockajte dno viljuškom i pecite testo 10 minuta, dok ne postane blago zlatno.

U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte isečeni luk i pržite ga polako, mešajući povremeno, dok ne postane karamelizovan i zlatno smeđi (oko 20-30 minuta). Ostavite da se malo ohladi. U velikoj posudi umutite jaja, pavlaku za kuvanje, rendani sir, so, biber i muskatni oraščić. Dodajte karamelizovani luk u smesu sa jajima i pavlakom, i dobro promešajte.

Sipajte fil preko prethodno pečenog testa. Pecite pitu u zagrejanoj rerni 30-35 minuta, ili dok fil ne postane čvrst i zlatnosmeđ. Ostavite pitu da se malo ohladi pre nego što je isečete i poslužite.

(superrecepti)

Pogledajte više