SLATKA PITA SA PIRINČEM: Savršena kombinacija kojoj nećete moći da odolite
Pita sa pirinčem se tradicionalno sprema u Italiji, a mekana je, slatka i puna arome.
Sastojci:
Za koru:
- 270 g višenamenskog brašna
- 120 g šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- ¼ kašičice soli
- 2 velika jajeta
- 60 g hladnog putera, isečenog na kockice
Za fil:
- 950 ml mleka
- 240 g pirinča
- 240 g šećera
- 120 g putera, omekšanog
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ¾ kašičice cimeta
- rendana kora jedne narandže
- rendana kora jednog limuna
- 4 velika jajeta
- 240 g mekanog sitnog sira
Priprema:
Kako biste napravil pitu od pirinča, prvo napravite koru. Izblendirajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Zatim dodajte jaja i hladan puter isečen na kockice. Blendirajte samo dok se smeša dobro ne sjedini. (Ako je testo previše u vidu mrvica, možete dodati nekoliko kapi vode). Prebacite testo na radnu površinu i oblikujte ga u disk. Pokrijte najlonskom folijom i ostavite u frižideru najmanje sat vremena.
Za fil u velikoj šerpi pomešajte nekuvani pirinač i mleko. Stavite smesu da lagano proključa na srednjoj vatri, neprestano mešajući. Smanjite vatru i ostavite da krčka, često mešajući, dok se sve mleko ne upije, oko 30 minuta. Ostaviti da se ohladi.
U velikoj posudi mikserom umutite šećer, puter sobne temperature, ekstrakt vanile, cimet, koricu pomorandže i limunovu koricu. Mešajte dok smesa ne postane lagana i pufnasta, oko 2 minuta. U činiju dodajte 4 velika jajeta, muteći nakon svakog dodavanja. Zatim umešajte sir, da se dobro sjedini. Koristite kašiku da umešate ohlađenu mešavinu pirinča. Stavite na stranu.
Zagrejte rernu na 176 stepeni i postavite stalak u sredinu rerne. Kada se ohladi, razvaljajte testo u kružnom obliku od oko 36 cm prečnika na lagano pobrašnjenoj površini. Stavite testo u tepsiju. Preko testa sipajte fil od pirinča. Pecite na srednjoj rešetki u rerni oko 70-80 minuta, ili dok vrh ne porumeni i dok se fil ne stegne. Izvadite pitu iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.
(stvar ukusa)