RECEPT ZA DOMAĆI HLEB: Savršen spoj ukusa i tradicije

Novosti online

19. 10. 2024. u 08:00

Hleb je osnovna namirnica koja se nalazi na stolu gotovo svake porodice. Njegova priprema može delovati zastrašujuće, ali uz pravi recept i malo strpljenja, svako može postati majstor u pravljenju domaćeg hleba. U ovom receptu, otkrićete kako da pripremite mekani i mirisni hleb, koji će vas oduševiti svojom teksturom i ukusom.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  •  500 g brašna (tip 500)
  •  300 ml vode
  •  1 kesica suvog kvasca (7 g)
  •  1 kašika šećera
  •  1 kašika soli
  •  2 kašike maslinovog ulja (ili drugog ulja po izboru)


Priprema:

 U manju posudu sipajte toplo mleko (ne vruće), dodajte šećer i suvi kvasac. Promešajte i ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne zapeni. U veću posudu stavite brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte zapenjeni kvasac i maslinovo ulje. Postepeno dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
 Na pobrašnjenoj površini mesite testo oko 10 minuta, dok ne postane elastično i glatko.
 Stavite testo u blago nauljenu posudu, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1-2 sata, ili dok se ne udvostruči. Kada je testo naraslo, premesite ga i oblikujte u željeni oblik (okrugli ili duguljasti).
 Stavite oblikovano testo na pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte krpom i ostavite još 30 minuta da se diže.
 Zagrejte rernu na 220°S. Pre pečenja, možete napraviti nekoliko rezova na vrhu hleba nožem. Pecite hleb 25-30 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju i zvuči šuplje kada kucnete po donjoj strani. Kada je hleb pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se hladi na rešetki. Uživajte u svežem domaćem hlebu!

Pogledajte više