IDEALNA ZA DORUČAK, ILI UŽINU: Presnac - Tradicionalna bosanska pita, puna fila, sa vrlo malo testa, sočan i ukusan obrok
08. 10. 2024. u 07:00
Ova pita je izuzetno kalorična, pa je dovoljno malo parče koje možete da pojedete uz jogurt ili neku dobru salatu.
Sastojci:
- 150 grama brašna
- malo soli
- malo vode
Fil:
- 8 jaja
- 1 kg svežeg sira
- 5 kašika ulja
- 5 kašika domaćeg kajmaka
- 5 kašika griza
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
Preliv za pitu:
- Domaći kajmak i maslo
Priprema:
Umesite jufkicu od brašna, soli i vode. Sve to dobro umesite dok testo ne postane elastično.
Ostavite testo malo u frižider da se odmori, a za to vreme umutite fil od jaja, sira, ulja, domaćeg kajmaka, griza, praška za pecivo i soli.
Jufkicu razvucite što više i što tanje možete. Zatim takvu jufkicu stavite preko tepsije, u sredinu stavite sav umućeni fil, a ivice testa savijte preko. Pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusovih oko pola sata i više. Zatim uzmite kajmak i rastopljeno maslo pa prelijte preko pite.
(still)
Pogledajte više