PITA SA MESOM: Zalogaji koji se pamte u kombinaciji bez greške

Novosti online

02. 10. 2024. u 11:00

PITA s mesom koju svi vole je jedna od najboljih opcija za užinu i večeru. Pravi se sa mlevenim mesom i vrlo je gurmanska.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 600 g mlevenog mesa
  • 1 pakovanje lisnatog testa
  • 1 veliki luk, isečen na kockice
  • 1 veliki krompir, narendan (opciono)
  • 34 g mešavine suvog začina
  • 1,5 g belog luka u prahu ili 1 čen mlevenog svežeg belog luka
  • so
  • crni biber
  • 3 jajeta
  • 237 ml jogurta
  • 237 ml vode
  • 15 g pavlake
  • ulje

Priprema:

U veliki tiganj dodajte 2-3 kašike ulja i seckani luk. Dinstajte luk na srednje slaboj vatri dok ne postane mekan, providan i tek počne da menja boju. Zatim dodajte mleveno meso i drvenom kašikom ga razbijte na male komade. U meso dodajte suvi začin, biber, beli luk u prahu i so po ukusu. Nastavite da kuvate meso i luk, a kada je napola skuvano, narendajte jedan veliki krompir. Promešajte da se sjedini i nastavite sa kuvanjem. Kada je meso potpuno skuvano, sklonite sa ringle i ostavite na stranu.

U srednjoj činiji pomešajte jaja, jogurt, pavlaku, vodu i dodajte prstohvat soli. Ostavite na stranu. Zagrejte rernu na 175 °S. Odmotajte svoje lisnato testo i isecite svaki list napola. Zatim namastite dno i stranice posude za pečenje. Položite dva lista testa na dno tepsije, a preko stavite 1/3 mešavine mesa. Zatim dodajte još dva sloja lisnatog, a zatim još jedan sloj mesa. Nastavite sa ovim procesom nanošenja slojeva dok ne potrošite sastojke.

Zatim, oštrim nožem isecite pitu na kvadrate. To mogu biti ili veliki kvadrati ili manji, zavisi od vas. Zatim promešajte mešavinu jaja i mleka, a zatim je polako sipajte preko pite, pazeći da tečnost bude ravnomerno raspoređena. Ostavite pitu da odstoji 5-10 minuta kako bi tečnost imala vremena da se upije. Zatim je pecite 35-40 minuta nepokrivenu, dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Uživajte u piti s mesom koju svi vole.

(stvar ukusa)

Pogledajte više