LANENI HLEB, ZDRAV OBROK ZA ISTI TAKAV POČETAK DANA: Počnite jutro bez griže savesti
Hleb od lanenih semenki je odličan izvor vitamina i svega što semenke mogu da sadrže.
Sastojci:
- 350 ml tople vode
- 200 g lanenih semenki
- 2 kašike semenki suncokreta
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašičica ulja
- malo crnog bibera
- malo morske soli
- 2 kašike jabukovog sirćeta
Priprema:
Pre svega, zagrejte dobro rernu. Laneno seme izblendajte sve dok se fino ne samelje i sjedini. Kada dobijete kompaktnu smesu, sipajte u činiju pa dodajte semenke suncokreta, koje je bolje da ostanu u prirodnom izgledu, ali možete ih po želji i samleti. Promešajte, pa dodajte so i biber, pa i prašak za pecivo. Dobro promešajte da se sve sjedini.
Tek na kraju sipajte jabukovo sirće, ulje i toplu vodu, odnosno "mokre" sastojke. Možete rukom ili špatulom da sve promešate nekoliko minuta dok se lepo ne sjedini i dok ne dobijete testo. Nemojte previše mesiti da ne dobijete tvrdo testo.
Ostavite ga sa strane nekoliko minuta, pa tek onda ga "smestite" u tepsiju za hleb i poravnajte. Po vrhu možete posuti semenke suncokreta ili lana.
Pecite ga oko sat vremena ili sve dok ne porumeni na 180 stepeni. Čačkalicom možete proveriti da li je sredina hleba pečena. Kada je hleb gotov, isključite rernu ali ostavite hleb još unutra i ne otvarajte vrata rerne, da se ne bi rashladila i time promenila temperatura.
Kada izvadite hleb, ostavite ga u tepsiju da se ohladi još nekoliko minuta. Ne bi bilo loše da smesu pripremite veče pre, kako bi lepo testo naraslo.
(ona)