NEĆETE JESTI NIŠTA SLAĐE I UKUSNIJE: Recept za američke krofne
Recept za američke krofne od kiselog testa, savršen je za one koji su počeli da eksperimentišu sa pravljenjem sopstvenog startera, što je poslednjih godina veliki hit među ljubiteljima peciva.
Sastojci:
Za krofne
- 60 ml mleka
- 50 g šećera
- 60 g maslaca
- 160 ml startera
- 1 kašičica soli
- 2 jaja
- 360 g brašna
Za glazuru
- 60 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 kašike mleka
Priprema:
Zagrejte mleko, šećer i maslac u malom loncu dok se maslac ne otopi. Ostavite da se malo ohladi jer starter ne sme da ide u vruće.
U toplu smesu mleka, šećera i maslaca umešajte starter, so i jaja i mešajte električnom mešalicom, ne prebrzo, dok se sve ne sjedini.
Dodajte većinu brašna, a zatim mesite nastavcima za testo srednjom do srednje niskom brzinom 4-5 minuta dok ne dobijete lepljivo testo. Ostavite da testo odstoji 10 minuta pa dodajte ostavljenu kašiku brašna i mesite još 4-5 minuta.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, mesite ga rukama dok ne prestane da bude lepljivo pa oblikujte glatku kuglu.
Stavite testo u lagano nauljenu posudu, pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi 3-6 sati ili dok se ne udvostruči.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte testo i pomoću veće i manje čaše izrežite prstenove pa ostavite da se dižu 1 sat.
Zagrejte ulje u dubokom tiganju ili u rerni na 185 stepeni.
Dok se ulje zagreva, pomešajte sve sastojke za glazuru.
Pržite krofne minut i po sa svake strane, a zatim ih izvadite na papirni ubrus da upije višak ulja. Premestite ih na rešetku postavljenu iznad lima za pečenje i prelijte glazurom.
Krofne poslužite tople i uživajte.
(krstarica)