NEĆETE JESTI NIŠTA SLAĐE I UKUSNIJE: Recept za američke krofne

Novosti online

19. 09. 2024. u 10:00

Recept za američke krofne od kiselog testa, savršen je za one koji su počeli da eksperimentišu sa pravljenjem sopstvenog startera, što je poslednjih godina veliki hit među ljubiteljima peciva.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za krofne

  • 60 ml mleka
  • 50 g šećera
  • 60 g maslaca
  • 160 ml startera
  • 1 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 360 g brašna

Za glazuru

  • 60 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 2 kašike mleka

 Priprema:

Zagrejte mleko, šećer i maslac u malom loncu dok se maslac ne otopi. Ostavite da se malo ohladi jer starter ne sme da ide u vruće. 

U toplu smesu mleka, šećera i maslaca umešajte starter, so i jaja i mešajte električnom mešalicom, ne prebrzo, dok se sve ne sjedini.

Dodajte većinu brašna, a zatim mesite nastavcima za testo srednjom do srednje niskom brzinom 4-5 minuta dok ne dobijete lepljivo testo. Ostavite da testo odstoji 10 minuta pa dodajte ostavljenu kašiku brašna i mesite još 4-5 minuta.

Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, mesite ga rukama dok ne prestane da bude lepljivo pa oblikujte glatku kuglu.

Stavite testo u lagano nauljenu posudu, pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi 3-6 sati ili dok se ne udvostruči.

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte testo i pomoću veće i manje čaše izrežite prstenove pa ostavite da se dižu 1 sat.

Zagrejte ulje u dubokom tiganju ili u rerni na 185 stepeni.

Dok se ulje zagreva, pomešajte sve sastojke za glazuru.

Pržite krofne minut i po sa svake strane, a zatim ih izvadite na papirni ubrus da upije višak ulja. Premestite ih na rešetku postavljenu iznad lima za pečenje i prelijte glazurom.

Krofne poslužite tople i uživajte.

(krstarica)

Pogledajte više