KIFLICE SA KIKIRIKIJEM I PEČENIM SUNCOKRETOM: Posebnog su ukusa, nikako vas ne mogu ostaviti ravnodušnim

Новости онлине 08. 09. 2024. u 07:00

Mirisne i savršeno ukusne.

Foto: Printskrin Jutjub/ Domaći Recepti

Sastojci:

  • mleko 200 ml
  • kiselo mleko 2 čaše
  • ulje 130 ml
  • jaja 1
  • so 1 kašika + 1 kašičica za fil
  • šećer 1 kašičica
  • suvi kvasac 1 1/2 kesica
  • rastopljena mast 50 g
  • mleveni pečeni neslani kikiriki 100 g
  • mleveni pečeni suncokret 150 g
  • brašno 950 g + za obradu testa

Priprema:

U mlako mleko dodajemo šećer i suvi kvasac, malo promešamo kašikom i poklopimo posudu.Pustimo da kvasac odstoji 5-7 minuta. Za to vreme u posudu za mešanje sipamo jaje, kašiku soli, kisela mleka, ulje, a potom dodajemo i nadošli kvasac. Kada smo sjedinili sve tečne sastojke počinjemo sa dodavanjem brašna i mešnjom. Sjedinimo rukom sve sastojke i umesimo fino testo koje oblikujemo standardno u lopticu. Tako pripremljeno testo ostavimo da narasta 1h (prekriveno, na toplom).

Nakon isteka vremena koje je predviđeno za narastanje testa, prebacujemo testo na brašnom posutu radnu površinu i podelimo ga na 3 jednaka dela (biće potrebno još malo brašna za obradu testa). Potom svaki dobijeni deo podelimo na još tri dela. I tada kreće razvlačenje testa i filovanje. Što se samog fila tiče on se sastoji od mlevenog pečenog suncokreta i kikirikija. U tu smesu dodajemo ravnu kašičicu soli (jer je kikiriki bio neslan skroz, a i suncokret) i kašiku-dve rastopljene masti.

Tri manja dela testa oklagijom rastanjimo na veće krugove. Dimenzije nisu bitne, možete slobodno raditi proizvoljno (smernica je tanko testo - dovoljno tanko, a da ne puca). Prvi krug premazujemo sa malo rastopljene masti, potom preko stavljamo deo pripremljenog fila. Preko toga ide drugi rastanjeni krug, malo rastopljene masti i ponovo deo fila. Preko tako nafilovanih krugova ide i treći rastanjeni krug koji premažemo samo sa malo rastopljene masti. Tako nafilovano testo oklagijom razvučemo na još veći krug (bez da išta premesujemo) i tako dobijeni finalni veliki krug sečemo na željeni broj trouglića koje ćemo uvijati u kiflice.

Broj trouglića će zavisiti od toga koju veličinu kiflica želite. Inače dosta narastu prilikom pečenja tako da možete slobodno u startu praviti manje kiflice. Isti postupak je i sa preostalom količinom testa.

Testo u startu delimo na 3 veća dela, a onda svaki deo na još tri dela. Tako urolane kiflice ređamo u pleh i ostavimo nekih 20-tak minuta da odstoje. Pre pečenja ih premazujemo sa još malo rastopljene masti i šaljemo u rernu da se peku na 200 stepeni nekih 25 minuta.

(super recepti)

Pogledajte više