EPIROT PITA SA MESOM: Ovako je prave Grci, a super je za doručak

Novosti online

06. 09. 2024. u 07:00

Nešto tako sočno niste odavno jeli.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg junećeg mesa
  • 2 šolje pirinča
  • 250 g jogurta
  • 1 srednja glavica crnog luka

 za testo:

  • 4 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 šolje putera (oko 300 g)
  • 1 kašičica soli
  • malo celera

Priprema:

Staviti junetinu u lonac sa solju i celerom i kuvati dok ne omekša. Posebno obariti pirinač u slanoj vodi. Procediti ga. Dok se meso kuva pripremiti testo. Pomešati brašno, prašak za pecivo, so i puter i dodati vode koliko je potrebno da se dobije glatko testo. Podeliti ga na dva dela, tako da jedan bude veći i ostaviti ga da odstoji.

Kuvano meso iseći na kockice. Iseckati luk i izdinstati sa mesom na puteru. Dodati pirinač. Nakon toga, skloniti sa vatre, dodati jogurt i lagano promešati.

Veći deo testa razvući i staviti u namašćen pleh, tako da krajevi prelaze preko ivica pleha. Zatim sipati fil od mesa i pirinča i preklopiti manjom korom. Namastiti i preko nje preklopiti višak donje kore. Pitu peći u zagrejanoj rerni, na umerenoj temperaturi oko 1 sat.

Pogledajte više