DOMAĆA PITA OD KISELOG TESTA SA SIROM I MIROĐIJOM: Vrhunska pita kakvu sigurno niste probali do sada

Novosti online

03. 09. 2024. u 07:00

Savršen spoj mirisa i ukusa.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1/2 kg brašna
  • 2 žumanca
  • 2,5 dl mleka
  • 30 g kvasca
  • kašičica šećera
  • 1 dl ulja
  • so

nadev:

  • 300 g belog sira
  • 2 dl pavlake
  • 2 žumanca
  • 4 belanca
  • vezica mirođije
  • kašičica putera, so

Priprema:

Rastopite kvasac u 1 dl mleka, dodajte šećer i malo brašna, poklopite i ostavite na 

toplom da uskisne.

Pomešajte brašno, so, kvasac, žumanca, ulje i preostalo mleko, pa zamesite meko testo.

Mesite dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte i ostavite na toplom da naraste.

Izmrvite sir i pomešajte sa pavlakom, žumancima i iseckanom mirođijom. Belanca malo

posolite, pa mikserom ulupajte u čvrst sneg i pažljivo umešajte u smesu od sira i mirođije.

Testo razvucite oklagijom do debljine od 1 cm i stavite u podmazan i pobrašnjen pleh.

Preko testa sipajte i ravnomerno rasporedite nadev, ali tako da uz ivicu ostane malo čistog testa.

Poprskajte otopljenim puterom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Služite uz jogurt ili, još bolje, uz veliku činiju ovčijeg kiselog mleka.

Pogledajte više