RECEPT ZA DOMAĆI BAGET: Mekan i mirisan, lepši je od onog iz pekare

Novosti online

26. 07. 2024. u 18:00

Francuski baget je poslednjih godina postao veoma popularan i kod nas. Reč je o duguljastoj vekni hleba, koji se u osnovi ne razlikuje puno od klasičnog hleba. Jedino što je potrebno da sačekate da se kvasac dobro aktivira, ali kada ga budete probali shvatićete da se čekanje isplatilo.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za testo:

  • 350 g brašna
  • 200 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 žumance
  • ulje

Za starter:

  • 100 ml vode
  • 25 g svežeg kvasca
  • 150 g brašna

Priprema:

Prvo aktivirajte kvasac. U dubljoj posudi razmutite kvasac sa toplom vodom. Dodajte brašno i sve fino umesite. Posudu prekrijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturu najmanje šest sati, a može da odstoji i preko noći. Za to vreme, kvasac će se aktivirati i napraviće se smesa prepuna mehurića. U posebnoj činiji pomešajte brašno, so, šećer, vodu i aktivirani kvasac. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo vode ili brašna, kako bi testo bilo glatko. Nauljite stranice činije i ostavite testo da "odmori" tri sata. Na svakih sat vremena premesite testo. Testo prebacite na radnu površinu i podelite na dva dela. Svaki deo rastanjite rukama u oblik pravouganika i zavijte u rolat, pa ih prebacite u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Pokrijte ih i ostavite da odstoje još sat vremena. Pre nego što ih stavite u rernu, premažite ih razmućenim žumancetom i pospite origanom ili nekim drugim začinom. Nožem zasecite baget na nekoliko mesta. Bagete pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 35 minuta.

(stvar ukusa)

Pogledajte više