LETNJA PITA SA VIŠNJAMA: Klasik bez mane, po starom receptu iz bakine kuhinje

Novosti online

16. 07. 2024. u 17:00

Ako volite lenju pitu sa jabukama, ovu sa višnjama ćete obožavati.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 čaše brašna
  • 1 čaša šećer 
  • kesica praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 1 čaša ulja 
  • 1 čaša jogurta
  • 800 g višanja
  • 2-3 kašike griza
  • 200 g šećera u prahu 

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi mikserom umutite belanca, pa postepeno dodajte jedno po jedno žumance. Dodajte šećer, ulje, jogurt a potom i brašno pomešano sa praškom za pecivo, dok ne dobijete mekano testo. Ocedite višnje od soka. Dodajte griz. Polovinu smese izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok se ne uhvati korica. Zatim nanesite fil od višanja. Sipajte drugu polovinu smese za testo preko fila. Pecite kolač do kraja. Kada se prohladi, secite ga na kocke. Na kraju, obilno pospite prah šećerom. Prijatno! 

(trpeza)

Pogledajte više