RECEPT ZA DOMAĆE PERECE: Slane perece bolje nego iz pekare

Novosti online

15. 07. 2024. u 12:39

Mirisne, mekane i neverovatno ukusne.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 ½ kašičice aktivnog suvog kvasca, jedno pakovanje
  • 250 ml tople vode
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašike neslanog putera, rastopljenog
  • 2 kašičice soli
  • 750 g višenamenskog brašna
  • 500 ml vode
  • 8 kašika sode bikarbone
  • 2 kašike krupne soli
  • 12 kašika neslanog putera, rastopljenog

Priprema:

Za ovo domaće pecivo prvo zagrejte rernu na 240 stepeni. Obložite pleh papirom za pečenje. Pomešajte kvasac, toplu vodu i šećer u posudi. Mešajte smesu kukom na mikseru za testo. Umešajte so i rastopljeni puter. Dodajte 125 g brašna i promešajte, pa nastavite da dodajete ostatak brašna malo po malo, dok testo ne postane lepljivo. Po potrebi dodajte još brašna. Mesite testo 5 minuta i formirajte loptu.

Vratite testo u posudu i ostavite da odstoji 15 minuta. Dok se testo odmara, pripremite vodu od sode bikarbone. U tiganju prokuvajte 250 ml vode zajedno sa sodom bikarbonom. Nakon što se soda bikarbona rastvori, sklonite smesu sa vatre i sipajte u šerpu. Izvadite testo iz posude i isecite na 8 delova. Svaki deo izvaljajte između ruku u oblik dugačke kobasice. Oblikujte je u perecu i stavite u vodu sa sodom bikarbonom na 2 minuta. Stavite na lim za pečenje. Nastavite da valjate i oblikujete druge perece i stavljate ih u vodu sa sodom bikarbonom. Pecite perece 8-9 minuta ili dok ne porumene. Nakon vađenja iz rerne, obilno premažite otopljenim puterom i pospite krupnom solju. 

(stvar ukusa)

Pogledajte više