BUHTLE SA MAKOM: Mekše i lepše nego iz pekare
Savršen slatkiš za ljubitelje maka.
Sastojci:
Za testo:
- 450 g brašna tip 400
- ½ kocke (20 g) svežeg kvasca
- 200 ml mleka
- 1 jaje
- 5 kašika ulja
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike šećera
- 1/2 kašičice soli
Za fil:
- 100 g maka
- 150 ml mleka
- 3 kašike šećera
- 1 kašika putera
Priprema:
Testo: U činiju stavite kvasac, jaje, oba šećera i ulje. Mešajte da se kvasac istopi, dodajte mlako mleko, a zatim brašno i so. Umesite meko testo. Pokrijte krpom i ostavite pola sata na toplom mestu da naraste.
Fil: Prokuvajte mleko i šećer, dodajte mak i puter i kuvajte desetak minuta uz mešanje. Nadošlo testo podelite na 16 delova. Svaki rastanjite na pobrašnjenoj podlozi, stavite malo fila od maka i zatvorite. Rukama stisnite malo i napravite duguljasti oblik. Buhtle ređajte u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite 15 minuta da narastu. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Posle 15 minuta na svaku stavite komadić putera i pecite dok ne dobiju smeđu boju. Gotove po želji pospite šećerom u prahu. (trpeza)