PITA SA JABUKAMA, MAKOM I ORASIMA: Kad je budete probali, otvoriće vam novu dimenziju ukusa

Novosti online

26. 06. 2024. u 07:00

Ukoliko volite slatke pite, ova će od sada biti vaš favorit.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Mak nadev:

  • 200 g mlevenog maka
  • 1 kašika pšeničnog griza
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike pekmeza
  • 200 ml mleka

Orah nadev:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 1 kašika pšeničnog griza
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike pekmeza
  • 200 ml mleka

Jabuka nadev:

  • 4 - 5 jabuka
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašičica (5-10 g) cimeta

Preliv:

  • 3 cela jajeta
  • 5 kašika šećera
  • vanilin šećer
  • 2 kašike griza
  • 200 ml jogurta (1 čaša)
  • 100 ml ulja (1/2 čaše)
  • 100 ml vode (1/2 čaše)
  • 10 g praška za pecivo (1 kesica)
  • 500 g gotovih kora

Priprema:

Prvo napravite sva tri fila. Fil od maka pravite tako što mleko provri pa sa vrelim mlekom prelijete mak i šećer i griz. Izmešate i kada sve lepo upije, dodajte pekmez.

Fil od oraha napravite na skoro isti način kao i od maka.

Fil od jabuka pravite tako što izrendante jabuke i dodate im šećer i cimet. Možete jabuke da dinstate, ali i ne morate.

Zatim umutite preliv od jaja, šećera, griza, jogurta, ulja, vode i praška za pecivo.

Zatim krenite da slažete pitu. Na podmašćen pleh stavite dve kore za pitu. Zatim raširite jednu koru i premažite je sa filom od maka, pa preko složite drugu koru, pa premažite, pa složite treću koru i premažite i napravite harmoniku koju ćete staviti u pleh. Tako uradite sa svim filovima. Celu pitu zalijte prelivom i stavite u rernu da se peče na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta.

(Still)

Pogledajte više