NAJFINIJE VAZDUŠASTO PECIVO: Tradicionalni jevrejski hleb sa maslinovim uljem i medom

Novosti online 16. 06. 2024. u 07:00

Jevrejski hleb ćete praviti često, jer je poput najfinijeg laganog peciva.

Foto Shutterstock

Posipa se susamom i plete u pletenicu. Neobičan je po tome što se u smesu dodaje malo meda.

Sastojci:

60 ml + 2 kašike tople vode
1 pakovanje aktivnog suvog kvasca
2 kašike meda
440 g brašna za hleb
1 kašičica soli
6 kašika maslinovog ulja
5 velikih žumanaca sobne temperature
1 jaje + 1 kašika vode
2 kašike susama ili maka

Recept za tradicionalni jevrejski hleb sa maslinovim uljem i medom:

U velikoj merici pomešajte toplu vodu, maslinovo ulje, kvasac i med. Pustite da kvasac naraste, 5 minuta. Mikserom pomešajte brašno, so i žumanca. Dok mikser radi na maloj brzini polako sipajte mešavinu kvasca. Povećajte brzinu miksera na srednju i mešajte dok se testo ne povuče se sa ivica posude, oko 2-4 minuta. Ako vam se testo čini previše vlažnim, dodajte 1-2 kašike brašna.

Izvucite ga na čistu radnu površinu i oblikujte loptu. Stavite u istu posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 1 – 1 ½ sat. Obložite pleh papirom za pečenje. Testo izlijte na lagano pobrašnjenu površinu. Koristeći oštar nož, isecite ga na 3 jednaka dela. Uvaljajte svaki komad u jufku. Ako testo počne da se skuplja dok valjate, pokrijte ga plastičnom folijom i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim nastavite da valjate jufke.

Formirajte veknu od tri jufke tako što ćete da ispletete pletenicu. Stisnite tri pramena na kraju i nežno ih uvucite da biste napravili okruglu ivicu. Podvucite i vrh. Stavite je na pripremljen pleh, pokrijte čistom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i stavite pleh na rernu. Premažite celu površinu vekne sa jajima i obilno pospite susamom.

Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite oblikovanu veknu dok se ne udvostruči, oko 30 minuta, rotirajući tepsiju na pola pečenja. Potpuno ohladite na plehu pre serviranja. Uživajte!

(Stvar ukusa)

Pogledajte više