NOVOPAZARSKE MANTIJE SA SIROM I SPANAĆEM: Tradicionalno jelo jedinstvenog ukusa

Novosti online

03. 06. 2024. u 07:00

Svaki predeo Srbije je karakterističan po nekom kulinarskom specijalitetu. Mantije se povezuju sa delom oko Novog Pazara, odakle zapravo one i dolaze.

Foto: Shutterstock

Sastojci:
za testo:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 1 šolja tople vode
  • 2 kašike ulja

za fil:

  • 250 g spanaća (sveži ili u briketima)
  • 350 g sitnog sira
  • 100 g margarina
  • 1 jogurt
  • 2 jajeta
  • so

Priprema:

U činiji pomešajte mlaku vodu, brašno i ulje. Zamesite testo i ostavite ga sa strane da se "odmori" oko pola sata. Za to vreme možete da pripremite fil.

Spanać operite i sitno iseckajte, a ako koristite onaj u briketima, ostavite da se odledi i takođe isecite što sitnije, pa ga pomešajte sa sirom. Margarin izvadite iz frižidera i neka bude na sobnoj temperaturi.

Odstojalo testo možete da podelite na nekoliko delova, šest ili osam, i svaki od tih delova razvaljajte oklagijom u kvadrat ili pravougaonik. Svaki krug premažite sa malo margarina i isecite na kockice željene veličine.

Svaku kockicu nafilujte nadevom i napravite od njih loptice. Deo gde se loptica "zatvara" stavite naravno na dno. Ređajte ih u pleh podmazan margarinom. Ako vam ostane nešto margarina, slobodno ga otopite i prelijte preko mantija.

Pecite ih 40 minuta na 200 stepeni. Kada budu pečene, umutite dva jaja sa jogurtom i prelijte dok su još tople. Vratite ih u rernu da se još malo zapeku. Tada su spremne za jelo.

(Ona)

Pogledajte više