JEZEKILJEV HLEB: Recept za najzdraviji hleb na svetu
Čuveni Jezekiljev hleb popularan je širom sveta zbog svojih nutritivnih vrednosti i zdravih sastojaka.
Parče hleba ima 80 kalorija i 0,5 g masti (0% zasićenih), 15 g ugljenih hidrata (od čega 3 g vlakana) i 5 g proteina. Ovaj hleb sastavljen je tako da zaista prija vašem organizmu. Pšenica, ječam, proso i još dosta raznih namirnica stvaraju moćnu kombinaciju proteina i sadrži 18 amino kiselina, koje su neke od njih bile neophodne za naš organizam.
Sastojci:
- 8 šolja pšeničnog brašna od celog zrna
- 4 šolje ječmenog brašna
- 2 šolje skuvanog i izgnječenog sočiva
- pola šolje mlevenog prosa
- pola šolje raženog brašna
- 2 šolje vode
- kašičica soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- 7 grama svežeg kvasca
Priprema:
Otopite kvasac u malo tople vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Pomešajte pšenično, raženo brašno, proso i ječam. Potom umešajte sočivo i maslinovo ulje sa malo vode i izblendajte. U dublju činiju stavite mešavinu brašna i otopljeni kvasac, dodajte proso i so. Zamesite testo, a po potrebi sipajte još vode. Kada umesite smesu, izručite je na površinu blago prekrivenu brašnom i mesite testo dok ne postane glatko. Stavite testo u nauljenu posudu i sačekajte da naraste duplo. Nakon toga još jednom premesite testo, oblikujte veknu, stavite u pobrašnjavljenu tepsiju i pecite na 200 stepeni oko 45 minuta.
(stvarukusa/mondo)