KROMPIRUŠA: Pita kakvu još niste probali

Novosti online

29. 05. 2024. u 07:00

Mnogi smatraju da najbolju pitu od krompira prave u Bosni. Naravno, posebno je ukusna od domaćih kora, ali pošto današnje domaćice nemaju mnogo vremena za "razvlačenje" kora, u obzir dolazi i recept sa onima koje možete da kupite u prodavnici.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 2 kg krompir
  • 4 glavice crnog luka
  • 1 šolja ulja
  • soli po ukusu
  • 1 kašičica bibera

Za preliv:

  • šolja vode
  • so po potrebi

Priprema: 

Krompire oljuštite, kratko obarite i iseckajte na sitne kockice ili ih izrendajte.

Pomešati ih sa seckanim crnim lukom i začinima, pa posolite.

Odvojite po tri kore sa strane.

Svaku koru premažite uljem i poređati ih jednu preko druge.

Na treću, na duži kraj, rasporedite fil.

Urolalajte i složite u podmazan pleh ili okruglu tepsiju.

Postupak ponavljajte  dok se ne potrošite sve kore i sav materijal.

Mokrim rukama premažite pitu, a onda četkicom preko toga uljem.

Krompirušu pecite u zagrejanoj rereni, na 180 stepeni, 45 minuta ili dok lepo ne porumeni.

Posoljenu vodu prokuvajte i sipajte preko gotove pite.

Krompirušu prekrijte folijom bar desetak minuta pre služenja.

(Ona)

Pogledajte više