DOMAĆI KUVANI ĐEVRECI: Najlepše pecivo koje ste ikad probali

Novosti online

22. 05. 2024. u 07:00

Kad biraju pecivo, mnogi se opredeljuju za kuvani đevrek, specifično pripremljeno testo uvaljano u susam. Za razliku od običnog đevreka, onaj kuvani prolazi dodatnu termičku obradu, zbog čega mu je i tekstura drugačija.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • kesica suvog kvasca
  • 3 kašike ulja
  • ravna kašičica soli
  • 8 kašika šećera
  • 150 ml vode
  • 150 g susama

Priprema:

Zagrejte vodu da se smlači, pa je skinite sa ringle, dodajte kvasac, kašiku šećera i malo brašna, pa razmutite i ostavite da odstoji par minuta. Aktivirani kvasac sipajte u brašno, dodajte so i ulje i umesite testo.

Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površnu, pa većom i manjom čašom vadite krugove od testa.

U veću šerpu sipajte preostalih sedam kašika šećera, pa rastapajte na tihoj vatri. Kad se šećer karamelizuje, lagano sipajte litar vode i sve vreme mešajte da se šećer ne bi stvrdnuo na dnu šerpe. Kad ova voda provri, spuštajte đevreke i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Otprilike će svaki đevrek za tri minuta biti na površini šerpe.

Izvadite đevreke, uvaljajte ih u susam, pa ih ređajte na pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom. Pecite đevreke u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene.

Da bi đevreci što duže ostali sveži, posudu u kojoj ih čuvate prekrijte prozirnom folijom.

Pogledajte više