RECEPT ZA PIKANTNU KOREJSKU PICU: Popularna je ne samo u Koreji, već i širom sveta

Новости онлине 09. 05. 2024. u 14:00

Pikantna korejska pica sa mocarelom je kombinacija tradicionalnog korejskog jela i najpoznatijeg italijanskog specijaliteta. Možda je razlog ljutkasti sos koji ovaj tradicionalni specijalitet čini nezaboravnim! Pikantna korejska pica je poznata i pod imenom "pulkogi" a nastala je po uzoru na čuveno istoimeno jelo koje se sastoji od tanko isečenog mesa mariniranog u sojinom sosu, zaslađivačima, aromatičnim začinima i susamovom ulju.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za testo: 

  • 200 g brašna
  • 1 dl vode
  • Pola kesice suvog kvasca
  • 10 ml maslinovog ulja
  • 4 g soli

Za fil: 

  • 360 g mocarele
  • 700 g šunke
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šitake pečurke (možete i šampinjone)
  • 1 crvena ljuta papričica
  • 150 ml pica sosa 

Pukogi sos: 

  • 9 kašika sojinog sosa
  • 4 čena belog luka
  • 125 g praziluka
  • 1 kruška
  • 3 kašičice šećera
  • 1 kašičica susamovog ulja
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 1 kašičica susama

Priprema:

Počnite tako što ćete sipati vodu u veliku posudu za mešanje testa za korejsku picu i rastvoriti kvasac u njoj. Postepeno dodajte brašno, stalno mešajući da se sjedini. Dobro promešajte da dobijete ujednačenu smesu bez grudvica. Zatim posolite testo i poprskajte maslinovim uljem.

Stavite testo na lagano pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta. Treba da postane glatko i elastično. Od testa formirajte glatku loptu i stavite je u veliku nauljenu činiju. Pokrijte posudu vlažnom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi oko 4 sata. Testo treba da se udvostruči, postane lagano i prozračno.

Nakon što je testo naraslo, lagano pobrašnite radnu površinu i pažljivo ga stavite na nju. Važno je da pažljivo rukujete testom kako bi se sačuvali vazdušni "džepovi" koji doprinose laganoj, prozračnoj teksturi. Da biste formirali podlogu, pritisnite loptu testa rukama i postepeno ga rastežite od centra ka spolja, sve vreme ga rotirajući. Ostavite deblju ivicu na rubovima formiranog testa za picu.

Pulkogi sos se sprema tako što se pomeša sojin sos, mleveni beli luk, seckani praziluk, rendana kruška, šećer, susamovo ulje, biber i susam. Testo za pikantnu korejsku picu premažite paradajz sosom, preko rasporedite isečenu šunku, pečurke, luk, čili papričice, pulkogi sos i pospite sirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 260 °C 10-15 minuta, dok kora ne porumeni.

(Stvarukusa/mondo)

Pogledajte više