KROMPIR PITA SA SLANINOM, LUKOM I JAJIMA: Bogata i izgledom i ukusom

Novosti online

29. 04. 2024. u 07:00

Pečena krompir pita sa slaninom, lukom i jajima se tradicionalno sprema u Litvaniji povodom Uskrsa.

Foto: Shutterstock

 Ovaj tradicionalni litvanski recept se obično služi sa sosom od jabuka, pavlakom ili komadićima izmrvljene slanine i može se jesti kao glavno jelo ili prilog.

Sastojci:

  • 230 g slanine, seckane
  • 1 veliki luk, iseckan
  • 5 velikih jaja, umućenih
  • 160 ml mleka
  • 200 ml nezaslađenog kondenzovanog mleka
  • 1 1/2 kašičica soli
  • 60 g ovsenih pahuljica
  • 2 kg i 200 g krompira, oljuštenog i narendanog

Priprema:

Za pečenu krompir pitu sa slaninom, lukom i jajima zagrejte rernu na 176 stepeni. Premažite vatrostalnu posudu uljem i ostavite je na stranu. U velikom tiganju dinstajte slaninu i luk dok ne porumene i ne karmelizuju se. Ostavite u tiganju i ne cedite masnoću. Ostavite posudu sa strane da se ohladi. 

U velikoj posudi pomešajte jaja, mleko, nezaslađeno kondenzovano mleko, so i ovsene pahuljice. Dodajte mešavinu slanine i crnog luka i masnoću. Mešajte dok se dobro ne sjedine. Kuhinjskim procesorom ili ručno, sitno narendajte krompir, istiskujući višak vlage. Radite brzo da krompir ne potamni. 

U mešavinu slanine i jaja dodajte rendani i oceđeni krompir, dobro promešajte. Sipajte mešavinu krompira u pripremljenu tepsiju i pecite 1 1/2 sata ili dok vrh ne postane prilično braon, a unutrašnjost čvrsta, ali još uvek vlažna. Izvadite pleh iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta pre nego što ga isečete na kvadrate. Poslužite kao prilog ili kao glavno jelo uz salatu. Uživajte u pečenoj krompir piti sa slaninom, lukom i jajima. 

(stvarukusa/mondo)

Pogledajte više