KROMPIR PITA SA SLANINOM, LUKOM I JAJIMA: Bogata i izgledom i ukusom
Pečena krompir pita sa slaninom, lukom i jajima se tradicionalno sprema u Litvaniji povodom Uskrsa.
Ovaj tradicionalni litvanski recept se obično služi sa sosom od jabuka, pavlakom ili komadićima izmrvljene slanine i može se jesti kao glavno jelo ili prilog.
Sastojci:
- 230 g slanine, seckane
- 1 veliki luk, iseckan
- 5 velikih jaja, umućenih
- 160 ml mleka
- 200 ml nezaslađenog kondenzovanog mleka
- 1 1/2 kašičica soli
- 60 g ovsenih pahuljica
- 2 kg i 200 g krompira, oljuštenog i narendanog
Priprema:
Za pečenu krompir pitu sa slaninom, lukom i jajima zagrejte rernu na 176 stepeni. Premažite vatrostalnu posudu uljem i ostavite je na stranu. U velikom tiganju dinstajte slaninu i luk dok ne porumene i ne karmelizuju se. Ostavite u tiganju i ne cedite masnoću. Ostavite posudu sa strane da se ohladi.
U velikoj posudi pomešajte jaja, mleko, nezaslađeno kondenzovano mleko, so i ovsene pahuljice. Dodajte mešavinu slanine i crnog luka i masnoću. Mešajte dok se dobro ne sjedine. Kuhinjskim procesorom ili ručno, sitno narendajte krompir, istiskujući višak vlage. Radite brzo da krompir ne potamni.
U mešavinu slanine i jaja dodajte rendani i oceđeni krompir, dobro promešajte. Sipajte mešavinu krompira u pripremljenu tepsiju i pecite 1 1/2 sata ili dok vrh ne postane prilično braon, a unutrašnjost čvrsta, ali još uvek vlažna. Izvadite pleh iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta pre nego što ga isečete na kvadrate. Poslužite kao prilog ili kao glavno jelo uz salatu. Uživajte u pečenoj krompir piti sa slaninom, lukom i jajima.
(stvarukusa/mondo)