PICA HLEB SA BELIM LUKOM I PARADAJZOM: Hrskav i slastan
Pica hleb sa belim lukom i paradajzom je dobar izbor ako pri ruci nemate kore za picu, i odličan način da se iskoristi stari hleb od prethodnog dana.
Sastojci:
- 790 g oljuštenog paradajza
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašike paradajz paste
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice sušenog origana
- 1/4 kašičice pahuljica crvene paprike
- 280 g hleba
- 125 g iseckanog kačkavalja
- 14 kriški feferona
- 2 kašike parmezana
- 1/2 kašičice mlevene crvene paprike
Priprema:
Za pica hleb sa belim lukom i paradajzom u blenderu ili procesoru za hranu izmiksirajte paradajz u pire, dok smesa ne postane glatka. U velikom tiganju na srednjoj vatri zagrejte ulje. Dodajte beli luk i kuvajte, mešajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Umešajte paradajz pastu i kuvajte, neprestano mešajući, dok ne potamni, 1 do 2 minuta. Dodajte pire paradajz i 1 kašičicu soli. Pustite da provri na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite toplotu na srednje nisku i kuvajte dok se sos ne zgusne i smanji za otprilike jednu trećinu, 20 do 25 minuta. Probajte i po potrebi začinite solju. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Zagrejte rernu na 220°. Na veliki pleh poređajte polovine hleba okrenute ka gore, a prethodno ih premažite belim lukom. Pecite hleb dok se ne zagreje i ne postane hrskav sa strane i na dnu, 9 do 11 minuta. Svaku polovinu hleba sa belim lukom premažite sa sosom za picu. Na vrh stavite mocarelu, zatim feferone i parmezan.
Pecite hleb dok se sir ne zapeče i ne porumeni, 3 do 5 minuta. Odozgo stavite ljuspice crvene paprike. Nasecite i servirajte. Uživajte u pica hlebu sa belim lukom i paradajzom.