ZA DORUČAK ILI UŽINU, LEPI SU I TOPLI I HLADNI: Najbolji domaći štapići sa kimom, grickalica za ceo dan
Omiljena užina za školu ili posao, omiljena grickalica za obrok "s nogu", za umak. Ovaj recept poslužiće vam u svakoj užurbanoj varijanti, kada ne znate šta biste.
Sastojci za štapiće sa kimom:
2 šolje brašna
150 g putera
2 kašike ulja
3 kašičice praška za pecivo
1 kašika šećera
1/2 kašičice soli
3 kašike kima
Priprema štapića sa kimom:
Sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer i pola kašičice soli u vanglu i dobro promešajte. Tome dodajte 90 grama putera (sitnije komade), pa nastavite da mutite mikserom. Kada se smesa sjedini, dodajte dve kašike ulja i još mutite.
Dok mutite na najsporijoj brzini, polako u smesu dozirajte oko 150 mililitara vode dok se ne formira loptica od testa.
Izvadite testo i umotajte ga u plastičnu foliju da tako odstoji 10 minuta.
Pobrašnjavite radnu površinu, pa istanjite testo. Treba da bude jako tanko. Kalupom po želji vadite testo ili samo isecite nožem kao štapiće, pa ga poređajte u pleh na koji ste prethodno stavili pek-papir. Kada iskoristite sve testo, pospite kimom napraljene krekere.
Pecite 10 minuta u rerni prethodno ugrejanoj na 200 stepeni, dok ne dobiju zlatno-braon boju. Za to vreme istopite preostalih 60 grama putera na tihoj vatri.
Izvadite štapiće iz rerne i premažite ih odmah istopljenim puterom. Lepi su i topli i hladni.
Prijatno!
(Ona)