ZA DORUČAK ILI UŽINU, LEPI SU I TOPLI I HLADNI: Najbolji domaći štapići sa kimom, grickalica za ceo dan

Tatjana Marković 08. 04. 2024. u 07:00

Omiljena užina za školu ili posao, omiljena grickalica za obrok "s nogu", za umak. Ovaj recept poslužiće vam u svakoj užurbanoj varijanti, kada ne znate šta biste.

Foto: Shutterstock

Sastojci za štapiće sa kimom:

2 šolje brašna 
150 g putera
2 kašike ulja
3 kašičice praška za pecivo
1 kašika šećera
1/2 kašičice soli 
3 kašike kima

Priprema štapića sa kimom:

Sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer i pola kašičice soli u vanglu i dobro promešajte. Tome dodajte 90 grama putera (sitnije komade), pa nastavite da mutite mikserom. Kada se smesa sjedini, dodajte dve kašike ulja i još mutite.

Dok mutite na najsporijoj brzini, polako u smesu dozirajte oko 150 mililitara vode dok se ne formira loptica od testa.

Izvadite testo i umotajte ga u plastičnu foliju da tako odstoji 10 minuta.

Foto: Shutterstock

Pobrašnjavite radnu površinu, pa istanjite testo. Treba da bude jako tanko. Kalupom po želji vadite testo ili samo isecite nožem kao štapiće, pa ga poređajte u pleh na koji ste prethodno stavili pek-papir. Kada iskoristite sve testo, pospite kimom napraljene krekere.

Pecite 10 minuta u rerni prethodno ugrejanoj na 200 stepeni, dok ne dobiju zlatno-braon boju. Za to vreme istopite preostalih 60 grama putera na tihoj vatri.

Izvadite štapiće iz rerne i premažite ih odmah istopljenim puterom. Lepi su i topli i hladni.

Prijatno!

(Ona)

Pogledajte više