POSNE LISNATE KIFLICE: Sa punjenjem ili bez, vi birate
Ovo je jedan od onih posnih recepata za desetku.
Ako vam se jede testo, a ujedno imate i vremena da se tome posvetite i hoćete da imate šta da ponesete na neki vikend izlet, evo sjajne ideje – posne lisnate kiflice.
Sastojci za posne lisnate kiflice:
500 g brašna
250 ml kisele vode
40 g svežeg kvasca
60 ml ulja
50 g secera u prahu
1 vanilin šećer
1 kašičica soli
pola kesice praška za pecivo
125 g biljnog margarina
džem po izboru
Priprema posnih lisnatih kiflica:
U vanglu sipajte malo mlake kisele vode, izmrvite kvasac i dodajte mu šećer. To razmutite, pa stavite dve kašičice brašna i ostavite da kvasac ukisne. Sipajte ostatak mlake kisele vode, ulje, so, pola od pripremljenje količine brašna prosejanog sa praškom za pecivo.
Mešajte varjačom, pa dodajte malo po malo ostatak brašna. Smesa ide na radnu površinu da je dobro umesite. Onda ćete odmah testo podeliti na šest jufkica, koje moraju da odstoje 30 minuta.
Margarin izvadite iz frižidera i podelite ga na pet delova. Svaku jufkicu razvijte i na nju narendati deo margarina, sem na poslednju, pa ih slažite jednu na drugu. Ostavite to sve da odmara 15 minuta, pa onaj de koji je bio dole okrenuti na gore.
Razvucite to u jedan veći krug debljine do 5 milimetara. Presecite na četiri dela, a svaki deo na šest trouglova.
Svaki trougao namažite džemom po želji i uvijte u kiflicu. Ređajte u pleh koji ste premazali margarinom. Pokrijte krpom i ostavite do sat vremena da narastu. Razmutite vodu i brašno, dodajte malo soli i premažite nadošle kiflice.
Stavite u zagrejanu rernu i pecite 20-tak minuta na 200C. Pečene kiflice ponovo premažite rastopljenim margarinom.
Prijatno!
(Ona.rs)