PEKU SE SAMO 20 MINUTA: Napravite najbolje domaće zemičke, idealne za sendvič ili doručak

Tatjana Marković 03. 04. 2024. u 07:00

ZEMIČKE možete da služite kao zamenu za hleb, ali su odlične i kada želite da napravite burgere.

Foto: Shutterstock

Zemičke se prave slično kao i lepinje, a sa ovim receptom testo sigurno uspeva. Ako u testo dodate sirće, ono će pomoći da brže nadođe, a ulje i puter će ih učiniti najmekšim do sada. Isprobajte i vi ovaj recept za zemičke koji sigurno uspeva.  

Sastojci:

1/2 svežeg kvasca
1 kašičica šećera
250 ml toplog mleka
450 g brašna
1 jaje
40 ml ulja
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika putera
1 kašika sirćeta
Za premazivanje:
1 jaje
1 kašičica kisele pavlake

Foto: Shutterstock

Recept za mekane zemičke:

U posudi izdrobite kvasac, dodajte šećer i sipajte toplo mleko. Dobro promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, jaje, sipajte ulje, istopljeni puter i sirće. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odmori nekih sat vremena. 

Na pobrašnjenoj površini kratko premesite testo i podelite na šest jednakih delova. Oblikujte loptice, pa opet pokrijte providnom folijom i ostavite da odmore 15 minuta. 

Poređajte zemičke na pleh obložen pek-papirom, pa premažite jajetom koje ste umutili sa kiselom pavlakom i pospite susamom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta. 

Pogledajte više